DARMOWA DOSTAWA! Dodaj 199,00 zł do swojego zamówienia, aby skorzystać z darmowej dostawy.
Kardamon
Olejek eteryczny z nasion kardamonu
Nazwa INCI
Elettaria cardamomum seed oil
Wykorzystywane części rośliny
Nasiona
Dobre Samopoczucie
Pozyskiwanie Clarins
Guatemala
Siła roślin
Kardamon to wieloletnia, zielna, kłączowa roślina należąca do rodziny Zingiberaceae. Pochodzi z Indii i Sri Lanki, uprawiana jest w tropikalnych obszarach Azji Południowo-Wschodniej. Jego łodygi mogą osiągnąć długość 3 metrów i mają ciemnozielone, wiecznie zielone liście. Kardamon charakteryzują białe kwiataty z fioletowymi paskami. Owoc kardamonu zawiera pachnące nasiona, które po zebraniu i wysuszeniu nadają przyprawie taką samą nazwę jak roślina. Kardamon jest znany i używany w Indiach od 30 roku p.n.e. Arabscy kupcy zaczęli eksportować przyprawę do Europy: Grecy i Rzymianie używali jej do wyrobu perfum, a także stosowali ją w preparatach kulinarnych. Dioscorides cytuje kardamon jako roślinę leczniczą. Kardamon jest powszechnie stosowany w kuchni indyjskiej (głównie w curry), ale jest również używany w herbatach oraz innych rozgrzwających napojach i potrawach. Na Bliskim Wschodzie jest używany do aromatyzowania kawy i innych tradycyjnych potraw.
Właściwości kosmetyczne Olejek eteryczny z nasion kardamonu
Olejek eteryczny z nasion kardamonu jest stosowany w kosmetykach ze względu na właściwości rewitalizujące.