W naturze miętę polną można spotkać na wilgotnych i piaszczystych glebach pól i łąk Europy. Jednak, podobnie jak inne odmiany mięty, jest również uprawiana i wykorzystywana do produkcji olejku eterycznego, z którego w procesie krystalizacji uzyskuje się mentol.
Właściwości kosmetyczne Olejek eteryczny z mięty polnej
Olejek eteryczny z mięty polnej jest stosowany w kosmetykach ze względu na swoje właściwości odświeżające i orzeźwiające.