DARMOWA DOSTAWA! Dodaj 199,00 zł do swojego zamówienia, aby skorzystać z darmowej dostawy.
Kakaowiec
Organiczne masło kakaowe
Nazwa INCI
Theobroma cacao (cocoa) seed butter
Wykorzystywane części rośliny
Nasiona
Oddżywienie / Komfort
Rolnictwo ekologiczne
Siła roślin
Pochodzące z wilgotnych lasów tropikalnych Ameryki Środkowej drzewo kakaowe zostało nazwane „Theobrama” (pokarm bogów), co stanowi nawiązanie do jego tradycyjnego zastosowania, świętego dla ludów prekolumbijskich (Azteków i Majów). W pózniejszych czasach ziarna kakaowe służyły jako pieniądz w Ameryce Środkowej i były wykorzystywane do płacenia podatków. W 1527 roku Hernan Cortes wprowadził ich na dwór hiszpański. W 1615 roku księżniczka Anna Austriaczka, infantka hiszpańska, poślubiła Ludwika XIII, przynosząc ze sobą czekoladę, aby dwór francuski mógł ją odkryć. Produkcja czekolady to długi i skomplikowany proces. Po wysuszeniu ziarna stają się pastą kakaową, która zawiera masło kakaowe i suchą masę kakaową, która jest cennym składnikiem tworzącym kakao w proszku.
Właściwości kosmetyczne Organiczne masło kakaowe
Organiczne masło kakaowe jest stosowane w kosmetykach ze względu na właściwości odżywcze.
Odpowiedzialne pozyskiwanie
Ochrona gleby i bioróżnorodności jest od dawna zobowiązaniem Clarins. Dlatego zawsze priorytetowo traktowaliśmy kluczowe składniki roślinne pochodzące z rolnictwa ekologicznego, uprawiane przy użyciu zrównoważonych metod, które szanują przyrodę i zdrowie gleby. Nasze masło kakaowe jest organiczne i pozyskiwane przy użyciu naturalnego i przyjaznego dla środowiska procesu ekstrakcji.