Soliród można znaleźć wzdłuż wszystkich wybrzeży Europy i co roku wytwarza cylindryczne gałęzie, które przypominają rodzaj postrzępionego kaktusa. Pod tą poszarpaną powierzchnią roślina rozwinęła dość niezwykłą "organizację" biologiczną jest halofilna (tzn. lubi sól) i jest doskonale zdolna do przetrwania w surowych warunkach wybrzeża. Opiera się również przepływom pływowym, regulując poziom wody w swoich komórkach. Stosowany jako pokarm ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów, szafir błotny wytwarza również olej, który doskonale nadaje się do stosowania w produktach do pielęgnacji skóry.
Właściwości kosmetyczne Organiczny ekstrakt z solirodu
W kosmetykach organiczny ekstrakt z solirodu zapewnia skórze optymalne nawilżenie.
Odpowiedzialne pozyskiwanie
Ochrona gleby i bioróżnorodności jest od dawna zobowiązaniem Clarins. Dlatego zawsze priorytetowo traktowaliśmy kluczowe składniki roślinne pochodzące z rolnictwa ekologicznego, uprawiane przy użyciu zrównoważonych metod, które szanują przyrodę i zdrowie gleby. Nasz ekstrakt z solirodu jest organiczny i pozyskiwany przy użyciu naturalnego i przyjaznego dla środowiska procesu ekstrakcji.