Rozmaryn to krzew z basenu Morza Śródziemnego, który rośnie na glebach wapiennych. Jej długie, delikatne, bardzo aromatyczne liście są używane do przyprawiania potraw, a także są popularne w przemyśle perfumeryjnym i fitoterapii. Legenda głosi, że Izabela Węgierska (w XVI wieku) odzyskała zdrowie i młodość w wieku 72 lat, pijąc eliksir na bazie rozmarynu.
Właściwości kosmetyczne Olejek eteryczny z rozmarynu
W kosmetykach olejek eteryczny z rozmarynu stosowany jest w celu widocznego ujędrnienia skóry.