Powszechnie znane jako geranium różany lub geranium słodko pachnący. Uważa się, że Pelargonium graveolens został sprowadzony z Przylądka Dobrej Nadziei około 1690 roku przez żeglarzy zachwyconych jego silnym różanym zapachem. W XIX wieku perfumiarze szukający zastąpienia coraz rzadszej i droższej róży damasceńskiej byli również przyciągani jego mocnym zapachem, przez co geranium szybko stało się niezbędnym elementem branży perfumeryjnej.
Właściwości kosmetyczne Olejek eteryczny z pachnącego geranium
W kosmetykach olejek eteryczny z pachnącego geranium o słodkim zapachu jest stosowany w celu widocznego ujędrnienia skóry.
Odpowiedzialne pozyskiwanie
Ochrona gleby i bioróżnorodności jest od dawna zobowiązaniem Clarins. Dlatego zawsze priorytetowo traktowaliśmy kluczowe składniki roślinne pochodzące z rolnictwa ekologicznego, uprawiane przy użyciu zrównoważonych metod uprawy, które szanują przyrodę i zdrowie gleby. W przypadku niektórych roślin, takich jak geranium pachnącego, stosujemy praktykę multi-sourcingu, co oznacza, że polegamy zarówno na ekstraktach organicznych, jak i nieorganicznych, aby zapewnić, że ilość wymagana dla naszych produktów jest spełniona.