Pochodzący z Afryki Wschodniej tamaryndowiec stopniowo rozprzestrzenił się w półpustynnych i tropikalnych regionach świata. Jego wspaniałe, liściaste gałęzie stanowią idealne zacienione miejsce na sjestę lub dyskusje między miejscowymi mędrcami, stąd jego reputacja świętego drzewa w niektórych regionach Afryki. Podczas gdy jego liście mogą pomóc uspokoić umysł, wszystkie części drzewa mają uznane korzyści terapeutyczne (właściwości antyseptyczne, trawienne i przeciwgorączkowe). W kulinariach pikantny miąższ zawarty w brązowych strąkach owoców tamaryndowca jest używany do sporządzania napojów orzeźwiających.
Właściwości kosmetyczne Kwasy z miąższu tamandyrowca
W kosmetykach kwasy z miąższu tamaryndowca są stosowane ze względu na ich delikatne właściwości złuszczające.