Zdjęcie Domaine Clarins

Wyjątkowe składniki
i zrównoważony rozwój

Wspaniałości jakie przynosi nam natura

Markę Clarins zapoczątkowała rodzina, której wizja opiera się na miłości do natury i roślin.

Niesamowite herbarium Clarins

208

roślin znajduje
się w herbarium Clarins.

Jakość Clarins jest nierozerwalnie związana z jakością pozyskiwanych surowców, a ich pochodzenie jest kluczowym elementem zapewniającym najwyższą jakość i poszanowanie roślin, gleby i ludzi.

40%

użytych roślin w 2019 roku pochodziło z gospdarstw ekologicznych.

Następnym krokiem po nieustannej trosce o ochronę gleby i różnorodności biologicznej jest stopniowe pozyskiwanie każdego aktywnego składnika pochodzenia roślinnego z rolnictwa ekologicznego. Co więcej, obecnie priorytetem jest organiczne uprawianie wszystkich nowych roślin.

Haronga
Haronga
Czystek z Montpellier
Czystek z Montpellier
Mięta nadwodna
Mięta nadwodna
Żankiel zwyczajny
Żankiel zwyczajny
Pąki czarnej porzeczki
Pąki czarnej porzeczki
Soliród
Soliród
Zielony banan
Zielony banan
Masło shea
Masło shea
Odpowiedzialne pozyskiwanie

Odpowiedzialne pozyskiwanie

Clarins wspiera politykę odpowiedzialnego zaopatrzenia, dlatego stawia na pierwszym miejscu najlepsze praktyki w rolnictwie, najczęściej wybiera składniki z Francji lub Europy (lub pozyskuje składniki według zasad sprawiedliwego handlu, gdy pochodzą z krajów o niskim wskaźniku rozwoju społecznego), zwraca uwagę na pełną identyfikowalność obszarów, z których pochodzą rośliny i zawiera długoterminowe umowy z partnerami.

Kwiaty Domaine Clarins

Domaine Clarins:
Laboratorium na świeżym powietrzu

Kwiaty Domaine Clarins

Domaine Clarins:

• założone w 2016 roku,
• zlokalizowane w okolicy Annecy (region Górna Sabuadia) w Alpach Francuskich,
• znajdujące się na wysokości 4 000 stóp.

Obecnie w laboratorium badanych jest 18 roślin, a 4 ekstrakty zostały już wyprodukowane.

Domaine Clarins:

• To laboratorium plenerowe położone na idealnej wysokości do obserwacji i badania licznych gatunków roślin.
• To miejsce uprawy i zbierania roślin alpejskich wykorzystywanych w produktach Clarins.

Najnowocześniejszy zakład produkcyjny jest doskonałym przykładem permakultury w akcji, w której rośliny uprawia się zgodnie z porą roku, zgodnie z zamierzeniami natury, w środowisku na dużej wysokości, gdzie gleba jest wolna od zanieczyszczeń i gdzie stosuje się praktyki rolnictwa ekologicznego.

Dzięki temu kompleksowemu podejściu i kontrolowaniu drogi składników od pola uprawnego do opakowania, możemy zapewnić konsumentom najlepszą jakość i identyfikowalność.

Jakość surowców jest tym, co czyni produkt jakościowym”.
Christian Courtin-Clarins

Wirtualna wycieczka po Domaine Clarins