Ameryka - Kakaowiec

Przystanek nr : Republika Dominikany

Kakao: doskonały
smak i korzyści
dla skóry!

Nazwa: Kakaowiec
Nazwa łacińska: Theobroma cacao
Lokalizacja: Madagaskar, Republika Dominikany, Togo, Peru, Uganda
Rodzaj: Drzewo
Wykorzystywane części rośliny: Nasiona

Nie sposób mu się oprzeć...

Według wierzeń Azteków Kakaowiec jest darem boga Quetzalcoatl, złożonym w hołdzie księżniczce spalonej na stosie, ponieważ nie chciała zdradzić swojego małżonka. Z krwi przelanej przez młodą kobietę bóg ten stworzył drzewo o owocach w formie strąków kryjących w sobie cenny skarb - ziarna kakaowe, które są gorzkie jak cierpienie, silne jak cnotliwość i czerwone jak krew. Aby stały się jadalne, ziarna kakaowe muszą zostać poddane procesowi fermentacji, suszenia oraz prażenia. Następnie są łuskane. Z wydobytych nasion powstaje pasta kakaowa. To właśnie z tej pasty otrzymuje się masło kakaowe oraz kakao.

Skarbnica urody

Masło kakaowe jest tradycyjnie stosowane, aby odżywiać skórę i chronić ją przed odwodnieniem. W kosmetyce, ekstrakt z kakaowca wspomaga nawilżanie skóry, a kakao posiada właściwości przeciwrodnikowe i łagodzące. Laboratoria Clarins używają masła kakaowego pochodzącego z upraw organicznych.

Znajdź wszystkie zalety Kakaowca w...

  • Samoopalacz do Twarzy i Ciała

    169,00 zł
    Zamawiam

    Kontynuuj podróż

    lub leć na inny kontynent

    Według kontynentu
    Według potrzeby skóry
    Ameryka Europa Afryka Azja AMERYKA EUROPA AFRYKA AZJA

    Ekspert w Pielęgnacji Przeciwstarzeniowej

    Wyciągi roślinne, które przywracają młodość skóry

    Pielęgnacja Ciała

    Naturalne sekrety urody, aby wyrzeźbić i ujędrnić ciało

    Perfekcyjna Cera

    Promienność,blask, ujednolicony koloryt. Naturalnie.