Przyprawa o tysiącu zalet
Kurkuma, znana na całym świecie jako żółto-złocisty proszek, który nadaje daniom curry apetyczny, żywy kolor, pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i uprawiana jest niemalże we wszystkich zakątkach kontynentu azjatyckiego. Jej gruba podziemna łodyga - kłącza - po wysuszeniu i zmieleniu daje znany od tysięcy lat żółto-złocisty proszek, mający najróżniejsze zastosowania. Wykorzystywana w ceremoniach religijnych Hindusów i uznawana przez nich za świętą przyprawę, kurkuma charakteryzuje się gorzkawym, pieprznym i lekko pikantnym smakiem. Powszechnie stosowana jako barwnik w przemyśle spożywczym i odzieżowym, kurkuma posiada również właściwości lecznicze. Kurkuma wykorzystywana jest w chińskiej i indyjskiej tradycyjnej medycynie do leczenia zaburzeń trawienia i stanów zapalnych. Przeprowadzone w ciągu ostatnich dziesięcioleci badania naukowe wykazały, że posiada też silne właściwości przeciwutleniające.